Протести 2013

След последните събития в държавата реших да поразгледам историята. Влезли сме в цикъл, хехе, не менструален, но ако съдим по раздразнението на хората, може да мине и за ПМС.

Така, по-сериозно.

Ноември 1989г. Годината на Змията. Протести. Държавният глава подава оставка. Следва демокрация, демокрация, в която главният определящ фактор трябва да са хората, а не държавата. Започваме като невидели да се къпем в демокрация, която повече клони към анархия. Но това е обяснимо, ние наистина сме невидели дотогава.

В свалянето на правителството участва и Димитър Станишев. (О, да баща на същия Сергей Станишев) И двамата комунисти очевидно синът да не остане по-назад, или както се казва крушата не пада по-далеч от дървото. По времето, когато тяхната партия беше на власт, не видяхме добри резултати, напротив. Те явно не работят в интерес на държавата.

Януари 1997г. Годината на Бикът. Протести. Политическа и финансова криза. Хиперинфлация. Премиерът подава оставка. Назначено е служебно правителство. Въвежда се валутен борд. Предсрочни избори през април. Сдс идват на власт и да, те също здравата я оплескват.

Януари 2013г. Годината на Змията.  Протести. Следствие на общото недоволство от вече 4 годишната световна финансова криза и нереалните сметки за ток българите сами организират протести срещу монополите. Опозицията на Герб използва това, за да го обърне на протест към самото правителство, като основната цел не е такава. Премиерът подава оставка. Предсрочни избори през април.

Интересно как, точно преди изборите се случва в цяла България сметките за ток да са нереално високи. Не са само потребителите на ЧЕЗ или само на EVN. Разбира се, така няма как да е станала грешка. И случайно не може да е, защото пък са всички наведнъж. И защо пък точно тока, а не водата, а? Е, разбира се токът могат да ти спрат веднага, щом изтече срока за плащане, а ти не си платил, нали? Следователно няма как да не го платиш, колкото и да струва. От което пък следва и масово недоволство, което ескалира до протести и оставки. Случайно? Едва ли. И това с опита за неубийство на Ахмед Доган? Пълна безсмислица. Абсолютен шантаж. И като слушам Сергей Станишев и Лютви Местан да използват едни и същи изрази и думи (правителството на на Герб било изчерпано), какво друго да си мисля, освен че са се наговорили и че цялата ситуация е едно добре замислено представление… Само, че е твърде прозаично и ако си мислят, че сме глупави да им вярваме, много се лъжат. Много низко паднаха обаче, само и само да дойдат на власт, да грабят народа, за да предизвикат недоволство срещу сегашните управляващи. Политическите им игрички достигнаха до връхна точка. Това преля чашата. И ако смятат, че някой разумен човек ще гласува за тях, много се лъжат. Те имаха своя шанс не веднъж и го пропиляха. За тях ще иде да гласува само баба ми, защото си мисли, че ще е като в идиличните времена при управлението на Тодор Живков. Е, да ама няма да стане така.

Трябва да излезем от този цикъл! БСП no more! Ще гласувам за една правилно разбрана демокрация, една работеща икономика, една единна система и силна държава.

П.П. Ако следваме тази аритметична прогресия на кризи, то следващата би била през 2045 г. в годината на Бика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.